/ БГНЕС
Отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв. и взимане на 12 точки при отказ за проверка за алкохол и/или наркотици. С такива глоби могат да ни санкционират пътните полицаи, ако ни спрат за нарушение.

При концентрация над 0,5 до 0,8 промила пък от Пътна полиция взима книжката за 6 месеца, а глобата е в размер на 500 лв. За над 0,8 до 12 промила отнемат лиценза за шофиране за една година, а глобата нараства двойно - 1000 лв.  При повторно нарушение книжката се отнема за една до три години и се налага глоба от 1000 до 2000 лв.
 
Над 30 000 пътни нарушения по Коледа (ВИДЕО)

Въпреки строгите санкции обаче шофьорите масово нарушават правилата за движение по пътищата. Последните дни в публичното пространство се появиха новини за нови глоби на КАТ. В действителност промяна в наказанията няма, а се припомнят сега действащите правила.

Така например за превишение на скоростта в населено място с 10 км/ч глобата е глоба 20 лв.; при превишение от 11 до 20 км/ч - глоба 50 лв.; за превишаване от 21 до 30 км/ч - 100 лв.; превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 400 лв.; за превишаване над 40 км/ч - с глоба 600 лв. Ако превишим скоростта в населени места с над 50 км/ч, глобата е 700 лв., а за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч санкцията се увеличава с 50 лв. и три месеца без книжка и 16 точки.

БГНЕС

За предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози - глоба от 100 до 300 лева.
  
Повече от 50 пияни шофьори са засечени по пътищата в новогодишната нощ (ВИДЕО)

При паркиране на място за инвалиди, без водачът да има това право - глоба 200 лв. Ако спрем колата си в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари - глоба от 50 до 200 лв. А за неправилно паркиране - 20 лева.
 
Шофьор с лек автомобил без винетка е глобяван с 300 лв. Превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 600 лв. Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона - 1500 лв. Камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 или повече тона - 3000 лв.
 
За използване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство - глоба 50 лева и 6 контролни точки.
 
Какви промени готвят за шофьорите?

В началото на миналата година за обществено обсъждане беше публикуван проект на Закон за движение по пътищата. В него са заложени ограничения за новите шофьори, завишени санкции, задължителни зимни гуми. Предлага се още да се забрани използването на „мобилни устройства, отклоняващи вниманието“ по време на шофиране. За пръв път се налага и глоба от 100 лева за аларма на автомобил, която се задейства без причина.

БГНЕС, архив

Философията на закона не е променена и той няма да допринесе за намаляване на пътния травматизъм, каквато трябва да е основната му цел, коментира тогава председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.
 
Росен Желязков: Имаме нужда от нов Закон за движението по пътищата (ВИДЕО)

В края на годината на кръгла маса за пътния травматизъм министърът на транспорта Росен Желязков също потвърди идеята, че има нужда от нов Закон за движение по пътищата. По думите му този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.

Към днешна дата обаче коментари по предложенията липсват.