/ БТА
Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори.

Това каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на среща „Към избори за Европейски парламент през 2024 г.“, която се провежда в Дома на Европа. Срещата е организирана с подкрепата на партия АЛДЕ и в нея участват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Анна Щюргх – член на комисията за изготвяне на манифеста на АЛДЕ, доц. д-р Харалан Александров – социален антрополог, Антоанета Асенова – член на борда на директорите на Европейския либерален форум и др.

Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори, но тя няма как да не върви ръка за ръка с по-голямата автономия, допълни Кючюк и припомни двата приоритета за страната – Шенген и еврозоната. Темата за сигурността отново се връща на дневен ред, каза още Кючюк и допълни, че когато има война на европейска територия, няма как тази тема да не е водеща. Все по-силно ще се поставя идеята за европейска армия, ще се търсят общи решения как да се преодоляват политическите различия в рамките на ЕС. Затова няма лесни отговори, много трудно е в толкова разделени общества да се намери общо решение, добави той.

БТА

Класическата дилема, която винаги се поставя на европейски избори, ще продължава и в този период на предизборна обстановка - национално срещу европейско, посочи още Кючюк. Винаги ще има сили, които ще казват, че държавите трябва да определят правилата, но също толкова силно би било, че ЕС трябва да играе по-голяма роля. Това се видя по време на пандемията и по време на войната, когато голяма част от европейското общество казваше, че Европа ще бъде по-слаба. След пандемията Европа излезе по-силна, обединена и с общи решения.

Кючюк коментира и войната, посочвайки, че 70 години на европейския континент не е имало война и „това може да се разглежда като провал на европейската архитектура за сигурност, в която участваше и Руската федерация“. Всички идеи да се налага тезата, че ЕС ще бъде по-слаб, не са верни, защото се видя, че ЕС има своя резонен отговор, добави той.

Европа е нашият общ дом и както си устроим дома, така той ще изглежда и така ще работи. Ако не сме доволни от състоянието на демокрацията и начина, по който работи ЕС, определено има теми, по които трябва да разсъждаваме по-сериозно, а ако намерим общи и по-добри решения, да се опитаме да коригираме настоящето положение, допълни Кючюк.
Десислава Пеева/БТА