Янка Такева
Янка Такева / БГНЕС, архив
Такева: Да се спират помощите на родители, чиито деца не ходят на училище
99127
Такева: Да се спират помощите на родители, чиито деца не ходят на училище
  • Такева: Да се спират помощите на родители, чиито деца не ходят на училище
Освен детските надбавки, да се спират и социалните помощи на семействата, чиито деца не ходят на училище, поиска председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференция, посветена на интеграцията на децата от етническите малцинства.
 
Често санкциите у нас не работят, защото хората получават помощи в други държави, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева и добави, че тази практика трябва да се прекрати.

Помощта за първокласник за учебната 2018/2019 остана 250 лева

Освен насърчителни мерки, необходими са и санкции към семействата, чиито деца не посещават училище. Социалната политика на държавата трябва да минава през образованието, заяви председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. „Ако детето не ходи на училище, струва ми се, че няма нужда никой да се реди на опашка в Бюрото по труда да си получи работната заплата за месеца. Не само детските надбавки, но и социалните помощи, средствата, които им се полагат за отопление и осветление. Смятам, че засега е направена една малка крачка – само за детските надбавки, а трябва да се включат всички останали социални помощи, за да има резултат”, каза тя.

17 297 деца са върнати обратно в клас, механизмът ще стане постоянно действащ

Вече по предложение на директорите социалните помощи могат да се изплащат и в натура,
включително и под формата на такса за детска градина, припомни зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Често санкциите у нас не работят, защото хората получават помощи в други държави. Затова ще се водят разговори с германското правителство, за се види кои български граждани са в Германия и получават помощи и дали децата им ходят на училище в една от двете страни.

„И след това да пристъпим към по-конкретни мерки по отношение координацията на получаването на тези помощи. Трябва да прекратим тази практика граждани на ЕС, независимо дали български граждани, да получават помощи от няколко държави и в крайна сметка да не могат да бъдат реално интегрирани гражданите”, каза Сачева.

Иначе у нас има добри практики по отношение на интеграцията на децата. Те идват от Враца и Кюстендил, където социалните служби са вътре в малцинствените общности и пряко помагат за интеграцията, посочи още Янка Такева.