/ БТА
"Целта ни е една – да създаваме условия за по-добър живот на българските граждани", заяви служебният премиер Янев по време на брифинг в МС пред медиите.

"Обсъдихме финансови теми. Дискутирахме актуализацията на бюджета и наличните средства и как те ще бъдат разпределени относно COVID пандемията", каза Янев след среща с представители на ръководството на Националното сдружение на общините в България.

"Беше дискутирана възможността за ангажимент на Министерството на финансите за нуждите на общините за следващия бюджет 2022 г. Предстоят нови експретни срещи. Диалогът е открит", каза още Янев. Стана ясно също така, че следващата седмица ще започне да се обсъжда бюджетът за 2022-а. 

"Децентрализацията е важен въпрос, който ни вълнува от години, 2 % подоходно облагане ще започне също да се коментира с Министерството на финансите. А от следващия месец ще получим средства за зимното поддържане. С министър Петканов обсъждахме и Плана за възстановяване. Надявам се, че следващата седмица въпросът, който поставихме - за увеличаване на средствата в Плана за възстановяване относно уличното осветление, ще бъде заложен", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"Бяха одобрени средства за зимни ремонти и почистване. Имаме пълна готовност да осигурим 25 % от парите още в рамките на настоящия месец. Останалите 75 % планово ще ги дадем през януари. Предвидени са и 100 млн. лв., адресирани за щети, произтичащи от коронавирус пандемията", каза от своя страна служебният министър на финансите Валери Белчев, като уточни, че: "47 млн. лв. е общата сума за зимно поддържане, предвидена за общините".