„Ние смятахме, че шансът да има правителство е с третия мандат. За да може той да се реализира, трябваше да има преговори преди това. Така че да не позволим този акт на даване на мандата да ни вкара в още по-сложна ситуация”. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов пред NOVA.

„Аз отидох при Слави Трифонов, за да го призова да опитаме с третия мандат да поправим грешките, които на етапа на първия мандат не успяхме да изчистим”, посочи той.  

Старт на преговорите с третия мандат: БСП се среща с ИБГНИ

Иванов обясни, че срещата му с лидера на „Има такъв народ” се е състояла на 7 август, преди да бъде връчен третият мандат. Най-важното за нея, по думите му, било, че е единствената.

„Мисля, че когато се издъниш, в качеството си на мандатоносител, след това да започнеш да вадиш някакви срещи, в опит да създадеш интрига - е доста жалко”, обясни съпредседателят на „Демократична България”.

Слави Трифонов: Слухът за дългата ръка на ДПС е хвърлен, за да уязвява

По думите му от ИТН са предложили „абсолютно непригоден състав на Министерския съвет”. „Бяха предложени политики, които не отговаряха на нашите ангажименти. Предложеният процес беше едностранен и удари чувството за достойнство на хората, които са ни избрали. Те не са излезли да протестират срещу един лидер, който концентрира власт в себе си и се опитва ултимативно да налага решения, за да получат друг такъв”, заяви Иванов.

Той посочи, че Корнелия Нинова е отказала предварителни разговори, определяйки ги като такива срещу Конституцията. „Това е пълен абсурд. От наша гледна точка фактът, че беше отказан този предварителен разговор обрече третия мандат. За него няма подкрепа. Оттук нататък всичко, което се прави с мандата, е предизборна борба и кампания на Нинова”, уточни Иванов. 

Тошко Йорданов: Христо Иванов докара нещата до трети мандат

"Присъствието на камери за политиците е малко като да им се дадат леки наркотици", така той коментира поведението на колегите си пред медиите. Воденето на разговори за важни въпроси пред медиите е сигурна рецепта разговорът да се превърне от усилия да се намери компромис, да се изгради доверие и разбирателство в кампания и шоу, смята Иванов.