Хранят полицаите само с крехко свинско месо
Хранят полицаите само с крехко свинско месо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Полицаите да бъдат хранени само с крехко свинско месо без излишни тлъстини, както и да пият кристално бистър сок без утайки. Това предвиждат инструкциите в обществена поръчка, с която дирекция „Управление на собствеността и социални дейности" към МВР търси доставчик на хранителни продукти. Заделените за целта средства са 50 000 лв. и се предвижда да стигнат за период до 6 месеца.

Свинското месо трябва да бъде „без странични замърсявания и следи от плесени, не трябва да има сланина, по-дебела от 1 см", изрично пише в документацията на търга. Цветът пък трябва да бъде от розов до червен.

Кренвиршите и надениците задължително следва да са по стандарт „Стара планина" и без страничен мирис.

Сиренето и кашкавалът също трябва да отговарят на най-високите критерии за качествена храна и да нямат никакво съдържание на растителни мазнини. Изискванията към киселото мляко са да бъде с поне 3,6% масленост и „с гладка блестяща повърхност".

Не се допуска и съдържание на каквито и да било консерванти, стабилизатори и емулгатори, пише "Монитор".

Полицаите напомниха с протест очакванията си към властта

Полицаите също така ще пият натурален сок със 100% концентрация и без добавена захар и консерванти. Течността трябва да бъде „кристално бистра, без утайки и странични примеси", предвиждат условията по обществената поръчка. Любопитни критерии са заложени и за брашното - да не се усеща „хрус при сдъвкване", както и да няма привкус на плесен и запарено.

За десертите също има куп изисквания. Шоколадът например трябва да бъде фин млечен „с ясно очертана форма, без деформации, побеляване, петна и мехурчета". Вафлите също следва да са с непокътната цялост, а при разчупване - крехки и лесно трошливи.

Менда Стоянова: Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформите

Наред за изхранването на полицаите, МВР се грижи и за сигурността им, като е пусната обществена поръчка за групова рискова застраховка „Живот" на всички униформени за следващите 3 години. Полици ще има и за курсантите, които са на редовно обучение в Академията на МВР. За целта от бюджета на ведомството ще се задели крупната сума от 720 000 лв. Още по-голяма сума - близо 800 000 лв., министерството вади и за покупка на 918 000 тръбички за духане за дрегерите, с които се ловят джигитите по пътищата.