Менда Стоянова: Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформите
Менда Стоянова: Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформите / снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда законопроекта за бюджета на държавата. Заседанието съвпада с поредния национален протест на полицаите. Те ще се съберат пред Народното събрание с искане да отпаднат текстове от бюджет 2016, в които се предвижда отпадане и намаляване на част от социалните им права.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова каза пред БНТ, че лично се ангажира спорните текстове да отпаднат между първо и второ четене.

„Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформите. Сега правим бюджета, имаме допълнителни приходи на 1,5 млрд. лева повече 2015 спрямо 2014 г. Всъщност бих попитала опозицията къде беше този 1,5 млрд. лева, когато те управляваха? Много се вълнуват всички, защото всички смятат, че бюджетът им е длъжен да им дава пари, без те да полагат усилия в тяхната сфера да направят такива промени, че да бъдат по-ефективни с тези пари, с които разполагат”, коментира Стоянова.

Тя припомни, че в актуализацията на Бюджет 2015 силовите министерства получават повече пари и изрази възмущение, че сега искат още 8 млн. лева. Аз нямам нищо против, че реформи не се правят със свиване, реформи се правят наистина с инвестиция, но ние не виждаме за какво, каза още председателят на бюджетната парламентарна комисия.