/ БТА
България спазва всички конвенции в областта на правата на бежанците и търсещите международна закрила. Националното ни законодателство отговаря на всички стандарти на международното право в тази сфера. Това е казал вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на среща с новия представител за страната ни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Нарасимха Рао Нилагири Лакшми, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Двамата са оценили високо ползотворното сътрудничество между България и ВКБООН и са изразили готовност за продължаване на партньорството с цел ефективно управление на процеса по интеграция на хората, които търсят международна закрила у нас.

Представителят на ВКБООН е подчертал, че България се справя добре с гарантирането на правата на бежанците чрез осигуряване на правото им да работят и да имат достъп до здравни и социални грижи. Държавата ви е сред 18-те страни, които са регламентирали процедура по предоставяне на статут на хора без гражданство, е добавил Лакшми.

По думите на социалния министър Гълъб Донев, Министерството на труда и социалната политика работи активно и за спазването на основните права на непридружените деца. Той е подчертал, че интегрирането на бежанците на българския пазар на труда е предвидено в националната Стратегия по заетостта, допълват още от пресцентъра на МТСП.
БТА