/ БГНЕС
Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев беше поканени на заседание на комисията "Магнистки". Той информация за това какво са свършили от ведомството дотук във връзка с наложените санкции на бизнесмените Васил Божков, Делян Пеевски и бившият зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков.

„През миналия месец беше създадена междуведомствена работна група, чиято цел беше да подготви текстове, законопроект, който да уреди последиците от закона "Магнитски" и такива от сходни актове, които могат да засегнат националната сигурност на страната в икономическо и финансово отношение", това каза по време на заседание на Комисията "Магнитски" зам.-министърът Иван Демерджиев. 

Той поясни, че ще се подготви законопроект, който да бъде представен на народните представители.

"Основната философия на Уредбата, която решихме да приемем, е да не се прилагат директно последиците на закона "Магнитски" или сходни актове, а българската държава да създаде Консултативен орган, който да подпомогне МС сам да определи списъка на лицата, които застрашават националната сигурност в икономически и финансов аспект".

Сред предложенията има механизми за съдебна защита – да бъдат разглеждани жалби към лицата. Предложени са и определения за свързани лица.

„На ниво ЕС няма приета Уредба“, допълни още зам.-министърът Демерджиев.

На въпрос дали е запознат с информацията, че ни чака последващ списък „Магнитски“, зам.-министърът на правосъдието отговори така: "Не, за съжаление съм изостанал, не знам за новия списък".

Демерджиев каза също, че се поддържа комуникация с ЕС относно темата "Магнитски".

"Стараем се да сме в течение и това, което се прави в рамките на ЕС. Комуникацията продължава и следим процесите", каза той.