Глобяват домоуправители при отказ да  ремонтират повредени асансьори
Глобяват домоуправители при отказ да ремонтират повредени асансьори / снимка: БГНЕС
До 500 лв. глоба за домоуправител, ако откаже ремонт на повреден асансьор
74715
До 500 лв. глоба за домоуправител, ако откаже ремонт на повреден асансьор
  • До 500 лв. глоба за домоуправител, ако откаже ремонт на повреден асансьор

Глоба от 200 до 500 лева ще се налага на домоуправителите на жилищни сгради, които отказват да извършат ремонт на асансьор с установени повреди. Това предвиждат промените в нормативната база, които предлага Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Масова практика е етажната собственост да отказва да даде пари за ремонт на асансьорите и те да продължават да се използват. Проверка показа, че всеки четвърти асансьор в жилищна сграда е опасен и има сериозни рискове от инциденти.

Ползвателите на асансьори в жилищни сгради също трябва да носят отговорност за опасните съоръжения. Началникът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков каза, че се предвиждат законови промени, които да позволят домоуправителите да бъдат глобявани, ако откажат да платят за ремонт на асансьор с констатирани нарушения. По думите му това сега е масова практика.

"Домоуправителите вече по-често ще получават актове от нас, защото трябва да има отговорност. Не може поддържащата фирма да установява пет пъти един и същ проблем. Сериозните фирми постоянно алармират етажната собственост за проблеми и никой не организира да осигури 150 лева за ремонт, което се явява примерно по 10 лева на апартамент. Това, което залагаме в нормативната база, е, че ако поддържащата фирма установи неизправност и етажната собственост не предприеме действия, тоест да осигури финансиране за този ремонт, спираме асансьора и глоба от 200 до 500 лева", обясни Цанков.

След трагичния случай в София от 19 август, при който след пропадане на асансьор загина една жена, а друга бе тежко ранена, са започнали проверки на състоянието на съоръженията в жилищни сгради. Резултатите показват, че близо една четвърт от асансьорите в жилищни сгради са опасни.

Проверени са 925 асансьора, от които с неизправности са 213 и те са спрени. Това представлява 25 на сто от проверените асансьори в жилищни сгради. "Имаме седем-осем случая на асансьори със сериозен проблем, установяваме няколко случая с неизправни клинови механизми, с неработещи устройства за претоварване", каза Цанков.

Стефан Цанков представи и окончателния доклад за причините за инцидента в жилищната сграда в София. Проверката е показала, че последният технически преглед е извършен на 20 юни, въпреки че такъв трябва да се прави на всеки 10 дни. Според Цанков, ако бяха спазени изискванията, нямаше да се стигне до жертви, тъй като техниците са можели да видят прокъсването на асансьорното въже навреме и да отстранят проблема.