ГКПП-тата към Гърция са затворени, 200 ТИР-а чакат на Кулата
ГКПП-тата към Гърция са затворени, 200 ТИР-а чакат на Кулата / снимкa: Sofia Photo Agency

Вървят разговори с гръцката страна за решаване на проблема с блокадата на българо-гръцката граница, съобщи още в Русе министър-председателя Сергей Станишев. Той допълни, че успоредно се оказва и друга помощ като даде пример с Министерството на здарвеопазването, което е изпратило линейки за медицинско съдействие при колоните от чакащи автомобили.

Към този момент нито един от граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция не работи, съобщиха от Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян.

Проблемът на българо-гръцката граница е проблем и на българските граждани, защото се спират и гражданите, които искат да преминат през границата. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев след среща с представители на превозвачите. Министърът на транспорта благодари на Министерство на външните работи и „Гранична полиция” за активната работа през времето, откакто е блокирана границата.

Практически българските превозвачи със загубите си от блокирането на границата плащат протеста на гръцките фермери. България може да заведе дела, заяви още министърът на транспорта.

Протестът на гръцките фермери е насочен срещу българските превозвачи, каза Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на превозвачите на срещата в Министерство на транспорта.

„Трябва да има ответна мярка срещу гръцките превозвачи. Това е трета криза за България след финансовата и газовата криза,”, каза във Варна зам.-министърът на външните работи Милен Керемчиев, цитиран на срещата в транспортното министерство.

На срещата в министерството Мутафчиев изнесе данни за състоянието по границата на България с Гърция:

На ГКПП Капитан Петко Войвода, който беше отворен днес между 14.00 и 15.00 часа, има 50 чакащи автомобила, като е договорено тяхното преминаване през границата.

На пункт Илинден няма чакащи автомобили. Той също беше отворен в интервала от 14.00 до 17.00 часа. До понеделник сутрин на пункта няма да бъде реализиран друг прозорец за пропускане на автомобили.

На Кулата има чакащи автомобили и от двете страни на границата, каза министърът на транспорта. „От българска страна има голям брой чакащи – около 200, като 110 автомобила са български, а останалите са чужди. От гръцка стана има 300 чакащи автомобила, като около 170 са български”, допълни Мутафчиев. Според него, това е показателно за влиянието на блокадата върху българските граждани.

Петър Мутафчиев подчерта, че Министерство на транспорта ще предприеме всички мерки да се възстанови правото на свободно преминаване на пътници и товари.