Той посочи, че НК е от времето на Живков и е негоден за борба с престъпността
Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Главният прокурор е на изслушване в правната комисия в парламента.

"Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година МВР да е докладван случай за корупция, в който участва лице от високите етажи", отчете Гешев.

120 тома с юридическа литература носи Гешев на изслушването в НС (СНИМКИ)

"В последните години има редица скандали, по които за обществото няма отговори, няма присъди. Да се събират доказателства е задължение на прокуратурата и тя ръководи разследването", посочи Иванов.  
 

Иван Гешев
Георги Димитров


Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е приключена, каза още Гешев.

По-рано обвинител номер едно заяви пред комисията, че Наказателният кодекс е остарял. "Той е от времето на Тодор Живков, от 1968 г. и е негодно оръжие за борба с престъпността", каза Гешев.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици.

Правосъдният министър в оставка предлага механизъм за разследване на главния прокурор

"Трябва да е ясно, че не прокуратурата отговаря за борбата с престъпността само, това е въпрос на наказателна политика на държавата и да разкрива престъпления МВР. Без да се разкрие престъпление няма как прокуратурата да ревизира наказателна отговорност, няма как да нанесе обвинителен акт и няма как евентуално съдът да отсъди осъдителна присъда и това е работа на система от органи", заяви Гешев.

Според него, ако някоя система не си върши работата, резултатът е незадоволителен.
БТА/БГНЕС