/ лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Трябва да има поетапно демонополизиране на Здравната каса. Това коментира в ефира на Дарик депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента Александър Иванов. Според него предложението на здравния министър Кирил Ананиев за въвеждане на допълнителна вноска за здравно осигуряване ще бъде добре обмислено, заедно с още няколко варианта за формиране на вноските на гражданите за здравеопазване.

Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване
 
„За мен едно такова демонополизиране на Здравната каса трябва да се случи, но поетапно. Единият от вариантите, които се обсъжда в обществото, без министър Ананиев да го е изкарал черно на бяло, е да има допълнителна здравна вноска към здравноосигурителни фондове или застрахователни дружества, които да поемат някакъв праг над определената сума за лечение на българските граждани“, посочи депутатът от ГЕРБ.
 
„За мен трябва да се вкара един съществен елемент - нуждата за засилване на контрола, но и на контрола от гражданите. И самоучастието в лечението е прието като европейска практика от много години. Мога да споделя своя опит, живял съм в европейска държава, скъпо здравеопазване, но там контролът е засилен под функцията, че гражданинът и осигуреното лице има самоучастие. Това изключва да се злоупотребява с неговия престой в болници, с изписване на ненужни лекарства. Това е ключово, защото функцията само контрол в държавата няма да е завършена, ако и гражданите не участваме активно в това. За мен минимално при някакъв висок праг е да има минимално самоучастие на гражданите именно, за да не се злоупотребява“, каза още Александър Иванов.

Ще се увеличи ли здравната вноска?
 
„Здравеопазването поскъпва, новите технологии, новите медикаменти не са като преди 30 години. Тогава държавата е имала набор от 300 медикамента, с които да лекува българските граждани, а сега държавата плаща и реимбурсира 1700 медикамента“, допълни той.