/ МВР, пресцентър
Служители на ГДБОП предотвратиха онлайн продажба на опасни за зрението слънчеви очила, съобщиха от МВР.
 

В хода на проведена във Варна спецоперация по противодействие на онлайн престъпления срещу обекти на защитени търговски марки, служители от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ в  ГДБОП и колегите им от БОП - Варна пресекли престъпна дейност – извършване на онлайн търговия с обекти на защитени търговски марки, без съответното право, както и избягване плащането на данъчни задължения.  

МВР, пресцентър

В резултат на осъществените действия са конфискувани над 53 000 опасни за зрението слънчеви очила, обозначени с търговските означения на над 500 модела от световно известни марки.

МВР, пресцентър

Установено е, че иззетите количества са били подготвени за продажба през настъпващия летен сезон, а редица сайтове в страната също зареждали на едро от фалшивата стока в двете разкрити депа. По данни на експертите ниското качество на иззетите реплики ги прави особено опасни за зрението, тъй като при употребата им зеницата на очите се разширява в пъти, а заради липсата на UV защита навлизат повече от вредните лъчи.

МВР, пресцентър

Проведените действия са резултат от прилаганите от ГДБОП политики за ефективно противодействие на онлайн престъпленията, извършвани спрямо обекти на интелектуалната и индустриалната собственост.

МВР, пресцентър

От ГДБОП съветват онлайн потребителите да пазаруват от официалните интернет страници на търговските марки, предизвикали техния потребителски интерес.

МВР, пресцентър

МВР, пресцентър