Седем партии влизат в парламента у нас, ако изборите бяха днес. Това сочи моментна снимка на електоралните нагласи на „Галъп”, направена между 7 и 15 януари 2021 г. сред 1010 души по метода „лице в лице“. 

Според експресното проучване първа политическа сила ще бъде ГЕРБ в коалиция със СДС с 22,9 процента от гласовете. Втори са БСП с изоставане от близо три на сто.

На трето място избирателите класират партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", като очакваният процент гласове са 12, 4. Четвърти са ДПС с подкрепа от близо 11 на сто.

Според „Галъп” в парламента ще намерят място и „Демократична България”, „Обединените патриоти” и коалицията „Изправи се.БГ”  с „Отровното трио”. Над 10 процента от имащите право на глас не са решили за кого да гласуват.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 7 и 15 януари 2021 г. сред 1010 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.
nova.bg