/ БГНЕС, архив
служебен кабинет
92480
служебен кабинет
  • служебен кабинет
Положителна е оценката от управлението на служебното правителство. Това показва проучване на социолoгическата агенция „Галъп“. Положителното впечатление от служебното правителство идва и от високите стартови оценки на президента Румен Радев. Според сондажа на Галъп държавният глава събира 79% положителни оценки срещу 8% отрицателни.

Социолог: Равни резултати между ГЕРБ и БСП
 
От изследването на агенцията се появява един ключов проблем след изборите - личността на премиера. Все по-интересен става въпросът дали Бойко Борисов може отново да е министър-председател. Мненията за съдбата на Борисов са полярни. 48,1% смятат за важно той да не е във властта след изборите, а 39,8 % намират за необходимо той отново да е във властта. Това създава допълнителна интрига около изборите.

ГЕРБ: Червена метла прави чистката на областни управители, държи я НДСВ
 
„Галъп интернешънъл“ продължава да тества и общото отношение по най-важните предизборни и „следизборнивъпроси. Един от трайните медийни сюжети напоследък е евентуалното взаимодействие на двете най-големи партии след изборите.
 
Затова експериментално беше тествано отношението към широка коалиция между БСП и ГЕРБ. 43,1% са категорично против, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Оценка „за“ коалицията между ГЕРБ и БСП събира 22,7%. 

18 партии и 9 коалиции за изборите напролет
 
Интригата на изборите става все по-сериозна и заради енергичната политическа дейност на лидера на БСП Корнелия Нинова, отчитат от Галъп. От агенцията уточняват, че 67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Този индикатор допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.

Съдът отмени решението на ЦИК, но референдумът не става задължителен
 
Все по-любопитен става въпросът с машинното гласуване. Най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство. 

Данните са от експресен телефонен сондаж, възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл“. Сондажът е проведен на 7 и 8 февруари сред 800 пълнолетни българи в цялата страна.

Колко ще ни струва машинното гласуване на изборите?