/ iStock/Getty Images
Институцията е заделила 400 млн. за икономически мерки на кризата от К-19
Фондът на фондовете е заделил 400 млн. лв. за различни икономически мерки за потушаване на кризата от епидемията с коронавирус. 170 млн. от тях ще бъдат за предоставяне на банкова гаранция за малки фирми, които искат да запазят бизнеса и работните си места, но това не дублира вече обявената мярка 60/40, изплащанията по която започват до два дни.

Малки фирми, семейни бизнеси с персонал до 9 човека, такива без бизнес история или с ликвидни проблеми ще могат да кандидатстват за тези кредити до няколко седмици.

Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес

Обмисля се още тази възможност за кредит с гаранция от Фонда на фондовете да стане възможна и със задна дата - от началото на извънредното положение. Все още се водят преговори с търговските банки.

"Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очакваме в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити", заяви Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете. "Изработваме тази схема, тя ще стартира в следващите няколко седмици", не се ангажира тя с точна дата.

Борисов: Искам да влезем в Еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари (ВИДЕО)

„Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Т.е. инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, подчерта Георгиева.

Банките приветстват плана на БНБ за разсрочване на кредитите

Фондът ще договори с банките общи условия за тази мярка, като едни от тях ще бъдат кредитоискателят да е микро, малко или средно предприятие и да не е задлъжняло към края на миналата година. „Обмисляме възможността тези кредити към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. Възможността за безлихвени кредити се обмисля и ще бъде налична особено при фирми, които имат волята и желанието да запазят заетостта си, каквато е била до момента на кризата“, каза Светослава Георгиева.

В отговор на въпроси защо всички мерки на държавата се свеждат до отпускане на кредити, от борда на Фонда на фондовете коментираха, че това питане не е към тях, но председателят на управителния съвет Мартин Дановски успокои: "Няма да остане никой неподкрепен".