Фалити на общински болници, прогнозират от Националното сдружение на общините
Фалити на общински болници, прогнозират от Националното сдружение на общините / снимка: DarikNews.bg

Да се запази действието на Националния рамков договор от 2010, докато се представи нещо по-добро, настояват от Комисията по здравеопазване към Националното сдружение на общините в България. Искането е поставено на разширено заседание на комисията, на което присъстваха и представители на Сдружението на общинските болници.

Други искания са свързани с необходимостта от мобилност на тесните специалисти и държавата да изплати обещаните средства за болници в отдалечени райони. Дължимата сума е около 6 млн. лева, съобщи д-р Валери Желязков, кмет на Никопол.

Исканията ще бъдат представени на министъра на здравеопазването и премиера, както и на омбудсмана.

От Сдружението на общинските болници считат, че новият НРД с приложение 18 е незаконен, а методиката за разпределяне на средствата от страна на Националната здравноосигурителна каса порочна. Според председателя на организацията д-р Иван Димитров подписването му при тези условия ще доведе до намаляване на дейността на общинските болници от 45% до 100%. Прогнозата е пълна неплатежоспособност и фалити на малките болници. По думите на представители на сдружението, чрез поставянето на неизпълними условия, пред общинските болници се прави опит за преструктуриране на болничната помощ, а НЗОК се използва като маша.