еврокомисар Йохансон Калин Стоянов
еврокомисар Йохансон Калин Стоянов / пресцентър, МВР
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Основна тема на разговора беше присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Еврокомисар Йохансон беше категорична, че двете страни имат пълната подкрепа на Европейската комисия за присъединяването на страната ни към пространството.

Министър Стоянов и еврокомисар Йохансон изразиха готовност за тясна координация и съвместна работа за постигане на положително решение до края на годината. Българският вътрешен министър благодари за получената финансова подкрепа за охрана на българо-турската граница. Той запозна еврокомисаря с действията на българските власти по противодействие на нелегалната миграция и разбитите в последните седмици мрежи на каналджии, като подчерта, че страната ни е подложена на безпрецедентен мигрантски натиск.

Испания очаква България да се присъедини към Шенген до края на годината

Министър Стоянов се срещна и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург. Двамата обсъдиха публикувания наскоро Доклад за върховенството на закона. Българският вътрешен министър подчерта, че страната ни е изпълнила всички оставащи ангажименти, свързани с Механизма за сътрудничество и оценка, и предстои този механизъм да бъде прекратен. Той запозна колегата си и с миграционната ситуация в България и всички мерки, които се взимат за превенция на нелегалната миграция и контрабандата на мигранти. Министър Стоянов подчерта отличното сътрудничество с турските власти за охрана на общата граница. Надявам се, че въпросът за членството на България в Шенген ще може да бъде решен до края на Испанското председателство, заяви той пред колегата си от Нидерландия.

Министър Ван дер Бург сподели, че е запознат с констатациите на Доклада за върховенството на закона. За кратко време българското правителство направи много важни стъпки, това се следи и отбелязва, обясни той и подчерта, че е необходимо законодателните изменения да бъдат приложени на практика. Изрази готовност диалогът по приемането на България в Шенген да продължи.

Денков след среща с румънския премиер: Няма причина за Европа да ни държи встрани от Шенген

Министър Стоянов разговаря също с румънския си колега Каталин Предою. Те потвърдиха желанието си за скорошна двустранна среща и обсъдиха общия път на двете държани към Шенген. Двамата коментираха и възможностите за облекчаване на трафика на гранични контролно-пропускателни пунктове.