/ iStock/Getty Images
Комисията на Европейския парламент по петициите обсъди днес предложение от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) за въвеждане на изискване проверките по границите в ЕС на камиони с европейска регистрация да не отнемат повече от 60 секунди.

Новаков и други евродепутати настояха, че вече съществуват технически възможности за подобна мярка. Представител на Европейската комисия възрази, че това е немислимо и заяви, че решението е в приемането на България и Румъния в Шенген.

Докато не влезем в Шенген, ще се борим да намерим възможност нашите шофьори да спрат да се мъчат, заяви Андрей Новаков. Той добави, че водачите на товарни камиони в Европа работят в нечовешки условия. Опашките по границите, които те предизвикват, съсипват икономиката и живота на десетки хиляди души в целия континент, обобщи Новаков. По неговите думи опашки има не само по българските граници, а и в страните от Централна Европа.

Според Димитър Димитров, поканен на заседанието като представител на една от големите неправителствени организации у нас в областта на товарните превози, на час превозвачите губят по 10 евро от престой на границата, а непреките щети са неоценими.

Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че неприемането на България и Румъния в Шенген е драстичен пример за двоен стандарт в ЕС. Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) добави, че шофьорите плащат цената на европейското лицемерие и призова българското правителство да вземе мерки за Шенген, каквито предприема румънското. Александър Йорданов (СДС/ЕНП) призова ЕК да предложи по-ефективна процедура за проверка на документите по границите.

Парламентарната комисия по петициите ще продължи работата по предложението. Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси.
Николай Желязков/БТА