/ iStock/Getty Images
Алергологът разкри, че би могло да се приемат антихистаминови лекарства преди имунизация в определени случаи
Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва лекарите да обръщат повече и при кои това няма особено значение. Това стана ясно от думите на д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология в ефира на БНТ.

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

Сравниха алергичните реакции при ваксините на Moderna и Pfizer

По думите на д-р Борислава Крушева вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат - помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината и все още не е залегнало в официалните протоколи.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи “алергия в дългосрочен план”.
БНТ