България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчка, сега се минава към пряко договаряне. Прогнозната стойност е за над 135 милиона лева, като този бюджет допуска две допълнителни.

"Възнагражденията трябва да са подобаващи, за да задържим специалистите, които да работят на хеликоптера, у нас. Около 5000 лева за парамедик и по-висока за пилота са нормални заплати. Това заяви Виктор Иванов, активист за каузата HEMS по NOVA NEWS.

"Раздвижването на процедурата за закупуване на хеликоптери е добра новина, но как ще се реализира и самите подробности, остават в неяснота. Директната поръчка не е най-добрата практика, но има аргументи за нея в този случай. Поне една машина трябва да бъде доставена до края на годината, така 21 млн. по програмата за "Растеж и развитие" ще могат да бъдат взети", обясни той. 

Купуваме 6 медицински хеликоптера с пряко договаряне

Според него има реална възможност да няма някой от компонентите за хеликоптерите, като например чипове, а това да доведе до забавяне на производството.

"Много неща трябва да се променят в законодателството. В Кодекса на труда не фигурира професията парамедик. Не може да се назначават такива на трудов договор, а те са задължителни за един медицински хеликоптер", посочи Иванов.