/ IStock
При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо възстановяване от пандемията България е засегната от намаление на заложените суми. Това потвърдиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че промяната настъпва съобразно решенията от 2020 г. на най-високо равнище средствата да бъдат разпределяни според последиците от пандемията за икономиките на отделните държави в ЕС. При последвалото преразпределение са били използвани данни на Евростат.

Финансовото министерство: За правителството на Борисов се отнася „некадърност и безотговорност“

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекнаха кабинета в оставка и предхождащото го служебно правителство, че са провалили Плана за възстановяване. "Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“, коментира Борисов.

Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, заявиха по повод обвиненията от МФ.

От ЕК припомнят, че на 4 май Съветът на ЕС одобри оценката на българския план и за да получи плащания от европейския бюджет, нашата страна ще трябва да съгласува с ЕК допълнителни правни документи, уточнява комисията. Първо ще бъде подписано споразумение за финансиране с условията за плащане, а след това ще бъде сключена договореност за действие, за да се определят целите и начините за отчитане на изпълнението.

Кабинетът определи органите, отговорни за изпълнението на Плана за възстановяване

Комисията пояснява, че в различните държави времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат завършени, ЕК ще може да приеме първите заявки за плащания.

Срокът за произнасяне ще бъде два месеца, а след това Съветът на ЕС ще трябва да даде оценка в рамките на месец, за да бъдат извършени плащанията към нашата страна.
БТА