/ ThinkStock/Getty Images
ЕК пак осъди България за неспазване на екологичното законодателство
97106
ЕК пак осъди България за неспазване на екологичното законодателство
  • ЕК пак осъди България за неспазване на екологичното законодателство
България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила, които според Комисията трябва да бъдат включени в мрежата "Натура 2000".
 
Страната ни обаче отказва да направи това, в резултат на което по силата на днешното решение трябва да заплатим разходите по делото, а ако предписанията не бъдат изпълнени в няколко месечен срок, могат да ни бъдат наложат и солени глоби.
 
ЕК даде оценка на състоянието на природата в България

Казусът със създаване на буферна зона на природен парк "Рила" датира от 2007 г. Тогава от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) подава жалба до Европейската комисия за включването на нови територии в планината към "Натура 2000", тъй като те са важни за птичите местообитания там, припомня хронологията на събитията Ирена Матеева от екоорганизацията.
 

Ново очертаване на териториите по "Натура 2000" поискаха в Каварна от министъра

И така се стига до днешната дата, в която съда на Европейския съюз отново ни осъди. Ако правителството не го изпълни решението, какъвто е казусът с Калиакра например, ни грозят сериозни глоби.

Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излязоха с писмена позиция по случая. "При вземане на своите решения относно обхвата на мрежата от Специални защитени зони за опазване на дивите птици (СЗЗ) отговорните български институции винаги са се ръководили от предоставените им от компетентните организации орнитологични данни и анализи", отбелязват от министерството.
 
"Предвид постановеното днес решение на Съда на ЕС българската страна се ангажира в диалог със службите на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, за да се съобрази с него", уточняват още от ведомството в позицията си.