Премиерът Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева
Премиерът Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева / БГНЕС
Служебният премиер Огнян Герджиков заяви по време на представянето на отчета на кабинeта, че само крайният партиен егоизъм на БСП е попречил Деница Златева да бъде привлечена в новия кабинет. Доказателство за успеха в тази област  - подготовката на председателството на Съвета на ЕС, е неистовото желание на бившия бъдещ премиер да привлече Деница Златева в новия кабинет и само крайният партиен егоизъм на БСП попречи това да стане, каза премиерът.

Борисов поканил кадър на БСП в бъдещото правителство, твърди Нинова

Вицепремиерът Златева отчете напредък в подготовката на председателството, както и наваксване на известно закъснение по някои мерки. Тя изтъкна, че е приет и актуализиран План за подготовка с осем основни раздела. Има изготвен първоначален календар на събитията, одобрени са насоки за провеждане на различните мероприятия.

Деница Златева отказа да участва в новото правителство

Вицепремиерът изтъкна още, че са финализирани всички изисквания към НДК като основна сграда, където ще става председателството, дейностите са остойностени и следващият МС остава да вземе решение. Приет е финансов план за председателството, като близо 50 млн. лева са предвидени за тази година. Стартирани са две обществени поръчки. Приета е комуникационната стратегия, която е била забавена, каза още вицепремиерът. Освен това е одобрена визуалната идентичност на българското председателство. Културната програма стартирахме от нула и проектът е финализиран, като одобрението й ще стане от редовното правителство, допълни Златева.
БТА