Служебният премиер Огнян Герджиков и вицпремиерите Стефан Янев и Деница Златева
Служебният премиер Огнян Герджиков и вицпремиерите Стефан Янев и Деница Златева / БГНЕС
Служебният премиер Огнян Герджиков открои два приоритета в работата на служебния кабинет при представянето на отчета за дейността на оглавяваното от него правителство. Двата приоритета са организирането на изборите и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

Всяка настояща позиция е бъдеща бивша, мандатът на служебното правителство приключва, каза Герджиков.  Два бяха приоритетите – организиране на избори и подготовката за председателството на Съвета на ЕС, и посочи, че затова с него са вицепремиерите Деница Златева и Стефан Янев, за да отчетат как са изпълнени тези два основни ангажимента, добави Герджиков.
 

Служебният премиер Огнян Герджиков
БГНЕС

"Много често чувах, че служебното правителство има една-единствена задача – подготовката на изборите и къде сме тръгнали да правим други неща. Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство", каза още служебният премиер.
 

Служебният вицепремиер Стефан Янев
БГНЕС

Изборите преминаха при много добра организация и те постигнаха това, за което беше създаден координационният механизъм. Това каза служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев.Той похвали дейността на МВР – „то създаде перфектна организация за провеждането на изборите. МВнР, което организира изборите в секциите в чужбина също добре си свърши работата. МВР, прокуратурата и ДАНС също сработиха перфектно по координационния механизъм“, каза Янев, който бе натоварен в служебното правителство да отговаря за организацията на вота. ЦИК също бе посочена от него като институция, която си е свършила добре работата.

 Има изготвен първоначален календар на събитията за българското председателство на ЕС, както и финансов план. Това коментира ресорният вицепремиер Деница Златева.
„Имаме приет финансов план за председателството. За тази финансова година разпределихме близо 50 млн. лв., колкото беше и бюджетът, гласуван от миналия състав на НС. В рамките на мандата на служебния кабинет има две обществени поръчки“, посочи Златева.
 

Служебният вицепремиер Деница Златева
БГНЕС

При културната програма стартирахме почти от нула, проектът е почти финализиран, остава да се съгласува със Столична община, каза Златева.
 
 Най-вероятно проектът за културната програма ще бъде приет от следващото правителство поради липса на време за служебното.
БГНЕС,БТА