Една трета от българите са с високо кръвно
Една трета от българите са с високо кръвно / снимка: MorgueFile.com
80% от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания
63969
80% от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания
Една трета от българите са с високо кръвно
  • 80% от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания
  • Една трета от българите са с високо кръвно

30 на сто от българите и 3,5 % от децата у нас страдат от високо кръвно. Всеки трети, диагностициран с високо кръвно, обаче не се лекува. Това обявиха експерти по повод предстоящия Световен ден за борба с хипертонията. Според специалистите продължителността на живота у нас е с 15 процента по-ниска от средната за Европа, като 80 процента от смъртните случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Сърдечната смъртност у нас е 66% от общата, а 80% от случаите на сърдечна смъртност са свързани с високото кръвно налягане, съобщават от Българската лига по хипертония. Тревожен е фактът, че ако французинът плаща 1 процент от лечението на хипертония за сметка на своята държава, то българинът трябва да извади от джоба си 56 на сто. Това според д-р Диана Чинарска в последните две години е принудило все повече пациенти с високо кръвно у нас да прекратяват лечението си. Напоследък са зачестили случаите, при които пациентите сами намаляват дозировката на назначената терапия поради финансови причини, алармира лекарката.

Високото кръвно е най-честата причина за възникване на неритмичен пулс, съчетан с неприятно усещане, които експертите наричат предсърдно мъждене. При пациентите с предсърдно мъждене има до пет пъти по-голям риск от инсулти и два пъти по-висок риск от смъртност. А мозъчните инсулти всяка година у нас са около 28 000, допълни неврологът проф. Параскева Стаменова.

Според проф. Стаменова лечението на инсултите в България не е по-различно от това в европейските държави. Българският пациент обаче страда от придружаващи заболявания и именно това увеличавало смъртността