Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев / БГНЕС
Правителството въвежда ред в стопанисването на почивните станции на държавната администрация, които са над 100 и към момента се управляват по различни начини. Нужен е ясен модел за управлението на тази собственост, заяви вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на проекта, по който е направен анализ на състоянието на почивните бази. Според него този държавен актив трябва да носи повече приходи, едновременно със социалните си функции.

Разрушиха ученически лагер в Равда, МОН ще сезира прокуратурата (СНИМКИ)

Въпреки че от няколко години почивните станции на държавната администрация са отворени и за граждани, много от тях работят на загуба, констатира вицепремиерът Томислав Дончев. Той постави под въпрос и социалните им функции, доколкото използването им от служителите на администрацията не е толкова интензивно. Затова е нужен нов модел за управление на тези над 100 станции, който да съчетава приемливата цена с по-голям приход.

Томислав Дончев: Има сфери, в които държавата е излишна

"Когато държавата има имот на някое атрактивно място, близо до морето или до планината - актив, който е на стотици хиляди или понякога и повече, държавата е длъжна да държи сметка какво получава. Или като социални ползи или като пари. В момента това, което получава като социални ползи или пари, е много далеч от очакваното", обясни Дончев.

По думите на Дончев някои от базите се водят като юридически лица, а други не, някои имат собствен бюджет, други нямат. Проблем е също нивото на мениджмънт и липсата на централизирана система за резервации на нощувки. В рамките на проекта по оперативна програма "Добро управление", през следващата година трябва да бъде готов единният модел за управление на тези почивни бази.