Сигнал за нарушение на закона за личните данни в столично училище, след онлайн обучение. Учителка наказа с двойка 10-годишен ученик, който отказал да й изпрати видеозапис на тренировката си по физическо. Майката сигнализира за случая, след като преподавателката отказала да анулира оценката, посочва NOVA.

Казусът се развива в началото на ноември месец - дни преди връщането на децата към присъствено обучение. Учителката по физическо в 64-то основно училище в София Румяна Авгарска дава за домашна работа на учениците да си направят видеозапис как правят различни упражнения. Елка, която е майка на 10-годишния Борис, не се съгласява.

 „Не е нормално в интернет мрежата да се качва такова видео и да се изпраща. Знаете, че постоянно има изтичане на всякакви материали през интернет, било от имейли, било от хакване на пароли, какво ли не”, обяснява Елка Венкова.

Борис също получава двойка. След като се връща в клас, е изпитан няколко пъти и получава нови оценки, но първата не е анулирана, въпреки изричната молба на майката. Затова тя се свърза с адвокат и предупреждава учителката, че ще подаде сигнал в МОН.

„Боби се беше прибрал разплакан и много разстроен и каза: „Мамо трябва да го направим това видео , защото госпожата ми се закани, че ако до края на седмицата не занеса този видеоматериал ще ми пише още една двойка”. Което за мен е тормоз”, разказва майката на момчето.

Учителката отказа коментар. Но веднага, след като беше изпратено запитване до Министерството на образованието, се стигна до решение на казуса.

 „Направихме консултация и разбрахме, че тя е в правото си и оценката на детето ще бъде анулирана. Просто по време на онлайн обучението сме допуснали грешка”, обясни зам.-директорът Юлислав Иванов.

Родителите са удовлетворени от решението.