Две трети от българите не са наясно какво се случва в Косово
Две трети от българите не са наясно какво се случва в Косово / снимка: Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово

Две трети от българите нямат ясна представа за това, което се случва в бившата сръбска провинция Косово, сочат данните от проучване на Националния център за изследване на общественото мнение.

Очаква се по-късно през деня да бъдат оповестени данните от проучването, което е извършено след обявяването на независимостта на Косово.

На 17 февруари косовският парламент провъзгласи независимост и областта се отдели официално от Сърбия. От юни 1999 година южната сръбска провинция на практика бе извън контрола на властите в Белград. Косово бе международен протекторат, където има сили на НАТО (KFOR) и гражданска администрация на ООН (ЮНМИК).

Над 90 на сто от 2-милионното население са етнически албанци. Сърби живеят предимно в северната част и в няколко анклава като Грачаница край Прищина и Штръпце. България все още не е обявила официално кога ще признае Косово. Официалните власти в София – президент, премиер и външен министър говорят, че това ще стане, ако косовските институции изпълняват плана Ахтисаари и в областта се спазват гражданските права, включително и на малцинствата.