ДСБ иска от Чакъров незабавна забрана на дейностите, застрашаващи „Странджа”
ДСБ иска от Чакъров незабавна забрана на дейностите, застрашаващи „Странджа” / netinfo
Министърът на околната среда и водите да бъде отстранен незабавно, ако не издаде заповед за забрана на всички дейности, застрашаващи природата на „Странджа”. За това настояха в декларация депутати от ДСБ.

Правителството се провали в задълженията си да опазва българската природа. Заради съмнителни инвеститорски интереси то допусна защитени и опазвани с години територии да бъдат масирано унищожавани, заяви от парламентарната трибуна Евдокия Манева от ДСБ.

Унищожаването на природните богатства на Черноморското крайбрежие, отказът да се създаде адекватна мрежа от защитени територии по програмата „Натура 2000”, свалянето на защитата от местността Камчийски пясъци, а сега и от най-богатата територия на Природен парк „Странджа” предизвика силно възмущение и протести в обществото, добави Манева.

Ако министърът на околната среда и водите не издаде незабавно заповед за забрана на всички дейности, забраняващи природата на „Странджа” и не внесе в Министерския съвет плана за управление на Природен парк „Странджа”, настояваме да бъде отстранен, като съучастник в унищожаването на българската природа и заради провал на екологичната политика на кабинета, заключи тя. Междувременно депутати от ДСБ внесоха в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на министър Румен Петков, за да отговори дали органите на реда са превишили пълномощията си по време на миньорите на „Марица-изток”.

От името на парламентарната група на "Атака" Волен Сидеров поиска изслушването на Николай Марков и директора на НСО Димитър Димитров във връзка с твърденията за нерегламентирани изслушвания на политици.

В Народната събрание продължават дебатите по законопроектите за промени в Законите за местните избори. Основният спор, както беше и вчера е дали да бъде въведено задължително гласуване наесен. Срещу него се обявиха от ДПС, ДСБ и БСП.