Дружеството по белодробни болести е против преструктурирането на диспансерите
Дружеството по белодробни болести е против преструктурирането на диспансерите / снимка: sxc.hu
Дружеството по белодробни болести е против преструктурирането на диспансерите
27194
Дружеството по белодробни болести е против преструктурирането на диспансерите
  • Дружеството по белодробни болести е против преструктурирането на диспансерите

От Българското дружество по белодробни болести се обявиха срещу преструктурирането на диспансерите. Промени в Закона за лечебните заведения предвиждат в едногодишен срок след влизането в сила на новите текстове този вид лечебни заведения да бъдат преобразувани. Диспансерите за психични заболявания ще станат центрове за психично здраве, а тези за кожно-венерически заболявания ще се превърнат в отделения към многопрофилните болници по места.

Белодробните диспансери могат да станат медицински центрове за доболнична помощ или специализирани болници. По този начин структурите ще се финансират предимно от клинични пътеки, а не както е в момента и със средства от здравното министерство и общините.

Според доц. д-р Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, промените в закона за лечебните заведения не дават ясен отговор кой ще поеме функциите на диспансерите след като се преобразуват в специализирани болници.

Доц. д-р Коста Костов: „Преструктурирането на диспансерите буди наистина огромна тревога. Не е ясно дали техните функции ще бъдат задължителни или ще бъдат пожелателни. Как ще се финансират? Кой ще подсигури екипите, които ще се занимават с това. Дали тези екипи няма да се разпаднат до екипи, работейки само по клинични пътеки и ще имат ли те интерес да запазят вниманието си към хронично болните и по специално към болните от туберкулоза. Не става ясно, че функциите до този момент на диспансерите, ще бъдат приети от новите структури и тези функции ще бъдат задължителни за тях".

Според доктор Тонка Върлева - национален координатор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" обясни, че специално за туберколозата държавата ще продължи да финансира лечебните заведения.

Доктор Тонка Върлева: „Диагностиката, лечението и профилактиката на пациентите от туберкулоза се осигурява от бюджета на Министерството на здравеопазването по Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза за периода 2007-2011 година".

Не е ясно, обаче дали за другите белодробни заболявания държавата ще продължи да плаща или те ще се финансират само по клинични пътеки.