ДПС: За лустрация заради агентурно минало е твърде късно
ДПС: За лустрация заради агентурно минало е твърде късно / Sofia Photo Agency

За лустрация заради принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС) е твърде късно, коментира заместник-председателят на ДПС Камен Костадинов, цитиран от Българската телеграфна агенция. Минали са 20 години от началото на промените, а и в обществото няма единна оценка за дейността на тези хора - някои дори ги смятат за герои, а други - за мръсници, мотивира се Костадинов. По тези причини няма как да бъде приета лустрация, смята той.

Според Костадинов хората, които са на определени позиции в резултат на пряк избор, като народни представители или президент, трябва да ги лустрира народът, като ги избира или съответно не ги избира. Мнението на Костадинов е, че избирателите са хората, които могат да лустрират и те трябва да действат в ситуация на информираност, тоест досиетата да бъдат отворени, но без от това да следва лустрация.

Костадинов смята, че подобна трябва да е и логиката при посланиците. Ако има проверка за агентурно минало и резултатите се огласяват, дипломатът ще си направи сметката дали да се кандидатира или не, а когато е ясно каква е неговата биография, ще се прецени дали ще бъде назначен, обясни той. Ако някой поеме политическа отговорност, може да го назначи, но не смятам, че трябва да се прави административна лустрация, допълни Костадинов.