Вирусологът заяви, че светът е ваксиниран неравномерно
„Единственият начин, който човечеството е открило за справяне с епидемиите - това е ваксинирането. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя не е на 100% защитена”. Това каза в ефира на NOVA ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя допълни, че ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото.

По думите ѝ СЗО се притеснява за всички страни.

Кунчев: При нова COVID вълна някои страни ще се ударят в стената и ние ще сме от тях

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”, каза още доц. Гломб.

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обясни специалистът.

Тя добави, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”, подчерта вирусологът.

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA