Доц. Атанас Семов: Всяко стадо има мърша, но в България тя е начело
Доц. Атанас Семов: Всяко стадо има мърша, но в България тя е начело / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Доц. Атанас Семов: Всяко стадо има мърша, но в България тя е начело
76848
Доц. Атанас Семов: Всяко стадо има мърша, но в България тя е начело
  • Доц. Атанас Семов: Всяко стадо има мърша, но в България тя е начело

Висшият съдебен съвет е еманация на онова, което се случва в политическата и в съдебната система, коментира в ефира на Дарик юристът доц. Атанас Семов.

Според преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски" наличието на политическа квота в кадровия орган на съдебната власт е недопустимо - това по думите му може да работи в други държави, но не и в България, където основният закон позволява твърде безконтролни власти.

„Самият факт, че се докарахме дотам да се сравняваме с Румъния, а не с големите европейски нации като Франция, чийто посланик не издържа и надигна глас. Това е много показателно, тъй като точно френският посланик е изключително етичен човек, сърдечен, усмихнат, а се оказа принуден да излезе и да каже от национален ефир: „Хора, бъркате тежко, не е нормално това". Навсякъде има злоупотреби и гнили ябълки, както той се изрази, но у вас гнилото е повече от другото. Всяко стадо има мърша, но в България мършата е начело, това е проблемът, в който затъваме вече 25-30 години. Румънците са един много читав народ, те подходиха по-сериозно. Дали, защото не са славяни, дали, защото е малко по-голяма ролята на религията. Някакво усещане за страх трябва да има в едно общество. У нас, по обективни исторически причини, които са и обяснения, и оправдания, но не стигат за извинение, ние нямаме чувството, че законът и редът са нещо важно. Нямаме, за съжаление, и усещане за Божи ред. Т.е. ние нямаме страх от Бога, нито почит към царя и властта. И в този смисъл нямаме коректив. Това трябва да се отчита, включително в управленските модели, включително в стратегията за правосъдие в Европа. От север на юг се променя отношението към собствеността - на юг се краде много повече, отколкото на север. От запад на изток се променя отношението към властта и реда. На запад има почит към властта - англичанинът вижда опашка и се нарежда, след това пита за какво е. На изток, която и да е опашка, ние се чудим как да я прередим, дори да не ни трябва. Нямаме отношение към закона, българите сме най-южният източен народ на Европа в това отношение", допълва Семов.

Тази вечер в Големия салон на БАН ще бъде представено петото издание на книгата на покойния Марко Семов - „За Япония като за Япония", заедно с книгата на Атанас Семов - „И аз за Япония", която излиза 30 години след тази на неговия баща.