Директорът на НЗОК подаде оставка
Директорът на НЗОК подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency

На заседанието на Управителния съвет на НЗОК директорът д-р Румяна Тодорова e подала молба за освобождаването й от длъжност, съобщиха от пресцентъра на касата. Оттам подчертават, че причината за това е оказваният върху нея политически натиск, както и липсата на визия за работата на институцията през следващата година. За временно изпълняващ длъжността директор е назначен Александър Огнянов, досегашен заместник-директор на НЗОК.

Липсата на доверие от страна на сегашното правителство и превръщането на касата в държавна институция са основните причини, довели до това решение, обясни Румяна Тодорова и допълни, че повече от година върху нея е оказван политически натиск с цел подаване на оставка, а правителството на Бойко Борисов не е показало, че има доверие в нея.

"Не мога да работя в тази агресивна обстановка и с екип, който ще унищожи изградената през последните 3 години система на диалог между държава, лекари и пациенти", заяви Тодорова. По думите й, тази оставка е в синхрон с изказването на министъра на здравеопазването пред Дарик, че едно управление трябва да си тръгне със смяната на политическата обстановка.

Д-р Тодорова отчете управленския си мандат като успешен заради ефективния контрол върху работата на районните здравни каси и поставянето на пациентското участие в здравната система. Според нея здравната каса ще завърши годината без дефицит в бюджета си и въпреки намалените средства за 2010 година касата ще работи на европейско ниво.

Румяна Тодорова разкритикува промените в Закона за здравното осигуряване, които щели да унищожат съсловните организации на лекарите и пациентите.