Комисията по транспорт дебатира относно четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.

Законопроектите са внесени от Александър Ненков и група народни представители от ГЕРБ-СДС, от Настимир Ананиев и група народни представители от ПП, от Божидар Божанов и група народни представители от ДБ и един внесен от Димитър Недялков от ДБ.

"Трябва да намерим подходяща форма на по-завишен контрол по пътищата вследствие на войната по тях", заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

"Нашият законопроект беше разработен с СОС и чрез него даваме възможност на общините с техни средства да закупят технически устройства. Контролът ще бъде в МВР, но инвестицията и сертифицирането на тези устройства ще бъде в прерогативите на общините, като 70% от средствата ще оставят в общините и ще бъдат използвани за опазване на реда по пътищата", каза още той.

Блокади и протести срещу войната по пътищата в страната

Настимир Ананиев от ПП представи предложения за законови промени касаещи новите водачи.

"13% от ПТП-та се осъществяват от младите шофьори, така че да се свали на 0.1 допустимите промила алкохол, следващата мярка е до 90 киловата мощност на автомобила за младите водачи, да има ограничение при новите шофьори за шофиране от 22:00 до 06:00 ч., както и броят на контролните също да се намалят", каза още Ананиев.

Внесеният законопроект за контрол по пътищата на Димитър Найденов от ПП-ДБ цели повишаване на административните санкции при нарушителите по пътищата.