Депутатите гласуваха против проф. Николай Габровски да заеме поста министър-председател на Република България

"За" гласуваха 113 народни представители, а "против" 125

Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. Против гласува и независимият депутат Явор Божанков. 

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

Народно събрание
БГНЕС


В началото на дебатите бе обявено, че днес почитаемият председател на Народното събрание Вежди Рашидов има рожден ден, каза заместник-председателят на парламента Йордан Цонев, ръководещ заседанието. Той пожела на Рашидов от името на народните представители здраве и успехи, и да води Събранието към едни по-добри и по-спокойни дни.

Вежди Рашидов
БТА

В началото на заседанието се регистрираха 228 от 240 народни представители.

От ПГ на ГЕРБ-СДС се регистрираха 67 от 67 депутати.
От ПГ на Продължаваме промяната се регистрираха от 50 от 53.
От ПГ на ДПС се регистрираха от 31 от 36.
От ПГ на Възраждане се регистрираха от 27 от 27.
От ПГ на БСП се регистрираха 24 от 24.
От ПГ на Демократична България се регистрираха 18 от 20.
От ПГ на Български възход се регистрираха 10 от 12.
Независимият депутат Явор Божанков също се регистрира.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ представи кандидатурата за министър-председател на проф. Николай Габровски.

"Представям на вашето внимание една изключително достойна кандидатура на уважаван български лекар, общественик, член на БАН, която считаме, че е най-достойна да бъде избрана за министър председател на Република България. Надявам се на разум във всички и в ясна сметка за последствията ако това не стане.", каза тя.

проф. Николай Габровски
БГНЕС


Проф. Габровски посочи: "Поемаме отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори. Възстановяване на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията. Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана. Ефективно противодействие на всички форми на хибридна пропаганда и дезинформация. Той обясни, че поставят нуждите на всеки български гражданин като приоритет за всички институции. "Готови сме да реализираме целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са – образованието, здравеопазването, социалната защита. Наред с това ще приложим бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж. Постигане на фискална устойчивост. Готови сме да създадем условия за разгръщане на икономическия, иновационния и научния потенциал на нацията и да продължим развитието на електронното управление и услуги.", подчерта проф. Габровски.

Кандидатът за премиер на ПГ на ГЕРБ-СДС посочи основните приоритети:

1.Разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки за ограничаване на инфлацията, за стимулиране на икономическия растеж и за стабилизиране на публичните финанси;

2. Постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието, противодействие на корупцията и повишаване на сигурността на гражданите;

3. Провеждане на ключови реформи, включително чрез План за възстановяване и устойчивост;

4. Полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;

5. Мобилизиране и ангажиране на целия национален потенциал, подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година. Своевременно присъединяване на България към ОИСР;

6. Постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;

7. Увеличаване на националните отбранителни способности в рамките на колективната отбрана на НАТО. Ускорена модернизация на въоръжените сили и повишаване на стандарта на живот на военнослужещите;

Проф. Габровски прочете и имената на предложените от него кандидати за министри.

Министри 48-о НС
БТА

"България трябва да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори. Вниманието, енергията, времето и усилията на българските граждани трябва да бъдат насочени към постигане на общонационални цели, които гарантират сигурност, демокрация и просперитет. България има нужда от работещо правителство и работещ парламент, това е най-силната антикризисна и антиинфлационна мярка. Ако изпуснем този шанс, ще останем в ръцете на задкулисието. Нека заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали", категоричен е той. 

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, готови сме да подкрепяме отделни политики, които смятаме за важни. 7-те приоритета на този кабинет са прекопирани от нашата програма.

Андрей Гюров
БГНЕС

Експертен кабинет не съществува, всеки кабинет е политически, а българският опит с експертни кабинети е горчив. Това заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Зад експертните кабинети стои винаги чужда воля, за съжаление тази воля доведе България до челните места на всички негативни класации в Европа. Завръщането на Промяната тепърва предстои.

Съдбата на България е в ръцете на всички нас, каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ в дебата преди гласуването на проектокабинета, предложен от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

Днес може да изберем редовно правителство, всички да се обединим с общи приоритети, които да помогнат на всички нас да преживеем по-лесно зимата и да решаваме кризите, отбеляза Карадайъ.

Днешното историческо решение ще бъде съдбоносно за всички нас, за държавата ни и нейното бъдеще, каза Карадайъ. Според него основната характеристика на днешното историческо време е криза. По думите му войната на няколкостотин километра от нас, тежката политическа криза, икономическата криза, липсата на план за възстановяване и оперативни програми са предпоставка за търсене на решение чрез съставяне на редовен кабинет.

Костадин Костадинов
БТА

Ние считаме, че няма как да дадем подкрепа за проектокабинета на Николай Габровски, защото имаме сериозни и непреодолими вътрешно и външни разминавания. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка с предложения проектокабинет на издигнатия от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател Николай Габровски.

Политиките, които ни предлага този кабинет, не са тези, които ние бихме подкрепили, каза още той.

Костадинов смята, че парламентът често се занимава само и единствено със своите проблеми и изпада дори в битовизми. Вместо да си направим правилните избори, започнахме да плашим хората с нови избори, каза още той. По думите на Костадинов обаче не трябва съставянето на кабинет да е на всяка цена.

Няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ с кандидат за премиер Габровски. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проектокабинета "Габровски".

Нинова
БГНЕС

"Това решение е принципно. От 6 години водим борба за промяна на модела на ГЕРБ. Продължаваме да се борим с паралелната държава", добави Нинова. "Тя представлява неуважение към институциите и разделението на властите, ръст на бедността и на неравенството, кражби и корупция, и липса на справедливост, тя няма цвят, уважаеми народни представители, тя може да е присъща на всяка партия и на всяко правителство", аргументира се Нинова.

„Дали просто този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт към всеки силен на деня“, подчерта тя.

Освен пред множество кризи сме изправени пред загуба на парламентарната демокрация, смята лидерът на левицата и посочи икономическата, енергийната, социалната и демографската кризи.

"Даваме си сметка колко голяма е отговорността да бъде съставено правителство и този парламент да работи", отбеляза Нинова, като посочи, че има две задачи и две възможности – „първата, да продължим борбата с модела на управление „паралелна държава“, втората, да преведем България през кризите отговорно и с мисъл за хората“.

Лидерът на БСП добави, че тези възможности вижда не в първия, а във втория и в третия мандат и каза, че не приема думите, че само първият мандат представлява възможност за преодоляване на кризите.

Тезата, че съставът на предлагания кабинет е сравнително добър и България има нужда от редовно правителство, е подкрепена от нас. Но това, че кандидатът е на ГЕРБ-СДС, е единственият ви аргумент. Вие отхвърляте каквато и да е подкрепа на ГЕРБ-СДС във втория и третия мандат, обърна се Тома Биков към Корнелия Нинова заради думите ѝ, че БСП няма да подкрепи правителство с първия мандат с кандидат за премиер проф. Николай Габровски.

„Ние няма да дадем подкрепа на никого, ако тя не бъде поискана публично със серия от аргументи. Много тежко поискайте подкрепата, защото иначе няма да получите нищо“, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тома Биков
БГНЕС

„Г-н Биков, кой каквито ще етикети да лепи на БСП, вие казахте, че „Продължаваме промяната“ ни нарекоха статукво, други ни нарекоха „хартиена коалиция“, най-важно е как ще ни оценяват хората и днес те очакват решения за тях и за това какви решения ще вземем“, каза Нинова в отговор на думите на Тома Биков.

Лидерът на левицата призова за разум, национално отговорно поведение и борба с корупцията.

„Български възход“ ще подкрепи кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, но не и проектокабинета му. Това каза лидерът на партията Стефан Янев от парламентарната трибуна на Народното събрание по време на дебатите преди гласуването за избор на редовно правителство. 

“Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер, в същото време парламентарната група на “Български възход” няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета поради липсата на тези елементи, за които стана въпрос, липса на политическо споразумение, липса на яснота кой носи политическата отговорност за подкрепата на този кабинет и неговите бъдещи решения.”, обяви Янев. 

Стефан Янев
БГНЕС

В началото на 48-ото Народно събрание повечето от представителите на политическите сили изразиха надежда и отговорност пред избирателите, че сме тук да решаваме проблеми и да предлагаме решения за проблемите на българските граждани. Диалогът започна трудно. Днес, когато трябва да гласуваме структурите в състава на МС, виждаме на практика резултатът от този диалог, каза Стефан Янев, цитиран от БГНЕС.

По думите му гласуването за предложения кабинет от ГЕРБ-СДС е и връзката с гражданите и демонстрацията дали има връзка между думите и делата ни на партиите.

Поздравявам ГЕРБ-СДС за избора на проф. Габровски“, подчерта Янев, но допълни, че действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила кой носи политическата отговорност, нещо, което от БВ не са видели.

В понеделник кандидатът за министър-председател, посочен от ПГ на ГЕРБ-СДС, Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. По-късно през деня държавният глава издаде указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за премиер, излъчен от ПГ на ГЕРБ-СДС.  

Народно събрание
БГНЕС

Първа точка в четвъртък в проектопрограмата на парламента е проект на решение във връзка с Коледната ваканция на Народното събрание за 2022 г. То е внесено от ГЕРБ-СДС. Предложението е ваканцията да бъде съкратена.

[img wide]50318659[/img

Точка първа в петък ще бъде второто четене на изменения в Закона за правната помощ, внесени от Министерския съвет. След това депутатите ще обсъдят на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Народно събрание
БГНЕС

В проекта на дневен ред за петък е и второто четене на изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители. Няма предвиден парламентарен контрол. 

 
БТА/БГНЕС