Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че повече от два месеца изразява искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство.

Той посочи, че се надява проектосъставът на кабинета, предложен от проф. Габровски, който се състои от професионалисти в своите области, "да бъдe избран час по-скоро и България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, така че страната да има устойчивост и предвидимост на политиките."

Проф. Габровски върна на президента Радев изпълнен първия мандат (ВИДЕО)

На въпрос за предложеното от „Булгаргаз“ увеличение с 40 процента на цената на природния газ, премиерът каза, че темата не е в прерогативите на служебното правителство, както и на нито едно правителство. Донев посочи, че става въпрос за търговски механизми и закони, по които кабинетът не би могъл да се намеси.

"Това, което ние направихме, е да се направят открити, прозрачни, предвидими процедури и виждате, че цената на природния газ от над 460 лв. за август-септември, когато бяха най-високите му цени, падна под историческите 160-140 лева. Това повишение, което в момента се предлага, е съобразено с търговската конюнктура", посочи Донев.

Той допълни, че 40-те процента са в рамките, в които бизнесът в България казва, че е допустима цена за него. По думите на служебния премиер цената за България на природния газ е една от най-ниските в Европа. 

Служебният министър-председател увери, че количествата газ, необходими за функционирането на българската икономика и бизнес, както и за отоплението на гражданите, са осигурени.

"
Осигурили сме това, което страната потребява, дори имаме количества, които се търгуват на газовия хъб "Балкан", каза Донев. Той допълни, че на срещата на президента Радев с неговия колега Ердоган са обсъдени допълнителни доставки на газ за България. Това според служебния премиер ще допринесе за предвидимост, по-сигурен пазар, по-сигурни доставки и по-голяма сигурност за потребителите. 

В коментар за протеста на служителите на Агенцията "Пътна инфраструктура“ Донев каза, че те излизат да защитят своите трудови права. "Това е съвсем нормална реакция, чрез която показват, че има дефицити в сферата на политиката по доходите. Знаем, че има големи диспропорции във водената политика по доходите от редица правителства до момента", заяви Донев и допълни, че състоянието в администрацията не е никак розово. "Тези дисбаланси са задълбочавани с години и не може едно служебно правителство, което има кратък мандат, да реши в цялост този проблем, който стои не само пред АПИ, но и пред други министерства и агенции", посочи още той. 

По повод на предстоящия утре протест пред Министерския съвет на служители на Министерството на външните работи Донев каза, че още в петък от трибуната на парламента е съобщил, че по техния казус се работи. Изисква се обаче повече време нормативната уредба да бъде приведена в съответствие, заяви премиерът. Той изрази надежда голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени, но по думите на Донев проблемът при тях е, че години наред правителствата са неглижирили темата с доходите.

Премиерът Донев участва в шестото издание на международния форум "Битката за талантите", който се провежда днес в София.