Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски, част от армията на Пригожин, тръгна на север към Москва. В близките часове се очаква да пристигне към подстъпите на града. Затова направихме съвещание с разузнавателните служби, за да получим информация, която не е общодостъпна.
Това каза премиерът акад. Николай Денков след извънредно заседание в Министерския съвет.

Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България, каза още премиерът. "В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент."

Има български граждани на територията на Русия, и обсъдихме какви рискове има за тях, и как бихме могли да им помогнем, ако ситуацията излезе от досегашният й, сравнително спокоен, период, каза още Денков.

МВнР: Избягвайте пътуванията до Русия

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи мерките, които МВнР вече е предприело. "И аз искам да потвърдя, че МНвР следи с повишено внимание ситуацията в РФ. В непрекъснат контакт сме с партньорите ни в ЕС и НАТО, както и с Посолството на България в Москва", обясни Габриел.

БГНЕС

Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия. Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избягват пътувания до Руската федерация заради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от безредици. В случай, че присъствието на български граждани в РФ не е наложително, съветваме сънародниците ни да преосмислят пътуването си. При нужда от съдействие българите да се обръщат към Посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството, допълни Габриел. В случай не необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления, каза още Габриел. Дежурни служители в Посолството на Москва следят ситуацията.

Бунтът на Пригожин, отговорът на Путин (ОБЗОР)

Обстановката до този момент е сравнително спокойна", каза още Габриел.

Денков обясни, че разузнавателните служби на нашите партньори в ЕС и НАТО подават информация. Това, което е най-важно да се знае в момента е, че военната колона се придвижва сравнително бързо без да среща съпротива от военна гледна точка, с изключение на няколко инцидента. Очакваме да видим какво ще се случи през следващите няколко часа, които ще предопределят развитието в следващите дни. Затова с разузнавателните служби имаме постоянен контакт и при ново развитие, ще дадем нови информации, каза още Денков.

Министър-председателят акад. Николай Денков свика съвещание във връзка с изострената ситуация в Руската федерация, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

По време на съвещанието ще бъдат обсъдени всички евентуални рискове за сигурността на страната и за живота и здравето на българските граждани на територията на Русия, както и готовността на държавата за реакция при възникване на необходимост.

По-рано днес министърът на външните работи Мария Габриел съобщи, че ситуацията в Русия се следи "ежеминутно". За момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия, а решение на президента е дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност, коментира още тя. 
Елена Николова, БТА