/ БГНЕС
Парите за отопление били орязани, сега ги дават
Обновена спортна зала в Перник бе открита след основен ремонт, но без възможност за отопление, съобщава БНР.

В проекта за реновиране на спортното съоръжение, в което тече подготовката на волейболен клуб "Миньор" и на клуба по художествена гимнастика "Виктория", не е било заложено изграждането на отоплителна система. 

Новото общинско ръководство е поискало средства от Министерството на младежта и спорта за изграждането й. Освен отоплението в новия проект е включен и ремонт на общи помещения и съблекални в спортния комплекс "Дружба", където се помещава сградата.

Неясноти около новия воден режим на Перник, кризата се задълбочава

Нов живот за старата сграда   

"Тази зала е един от примерите как с малко средства може да съживим една стара зала за нов живот. Много е трудно в днешно време да се намерят такива зали с голяма височина, което е изискването за подготовка на волейболисти и гимнастички", обясни министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на ремонтираната волейболна зала.
В продължение на 15 години спортното съоръжение стоеше неизползваемо, а малките гимнастички от Перник се местеха от училище в училище, за да могат да тренират. След ремонта, в който бяха инвестирани над 93 хиляди лева, залата придоби нов вид, но... без отопление.

Ново, но студено

"Шестчасови тренировки, на края на тренировката специално аз не мога да се движа. Вече една седмица съм с температура", споделя треньорката на гимнастичките Виктория Велинова.
"Децата се поразредиха страшно много, защото повечето се разболяха от пневмонии, от ангини. И е страшно неприятно при положение, че имаме такава хубава зала, да не може да я ползваме. Няма абсолютно никакво отопление, но ни увериха, че Министерството на младежта и спорта ще отпусне пари и парното ще бъде направено", допълва тя.

Без съблекални и тоалетни

В залата няма съблекални и тоалетни.

"Съблекални ние си направихме. Инвестирахме пари и направихме две стаи, които са почти готови. Така че съблекални за децата ще има. Тоалетни ме убедиха, че ще се направят", казва още Виктория Велинова.

Какви мерки ще бъдат взети след трагедията на „Вапцаров”? (ВИДЕО)

Без отопление залата не може да функционира. От Министерството на младежта и спорта уверяват, че ще отпуснат още 110 хиляди лева, за да завърши ремонта докрай.

"Община Перник има готов проект. Мина нашият проект на младежка комисия по спорт към общинския съвет. Надявам се още на първата декемврийска сесия - мисля, че е на 19 декември, общинският съвет да приеме този проект и съответно да изпратим документите към Министерството на младежта и спорта, за да могат те да задвижат процедурата по тези ремонтни действия и те ще бъдат възложителя", обясни новият секретар на Община Перник Мартин Жлябинков.

Орязани пари са причината за студа

Първоначалният проект за ремонт, предложен на Министерството на младежта и спорта, е съдържал модул за отопление, но още в началния етап той е бил орязан.
"Именно в това орязване е фигурирало отоплителна система, т.е. още при първоначалния проект са информирали общинската администрация, че стойността, в която трябва да се включат, е тази, т.е. няма има възможност да бъде изградена такава система", подчерта Мартин Жлябинков.
БНР