инициативата
инициативата / БГНЕС
Празник на доброто организира Агенцията за закрила на детето на 21 ноември в Деня на християнското семейство. За инициативата разказа директорът на институцията Елеонора Лилова, предаде БГНЕС.


Идеята за празника се е родила случайно по време на дебат между експерти. „Това, което нас ни вълнува е как да достигнем до сърцата на хората, а това става само с добро. Избрахме пътят на доброто, защото това е нещото, което ще ни спаси. Ако всеки ден правим по една добра дума и постъпка към другия човек до нас, доброто ще ни се върне. Нали затова живеем – да имаме един по-добър свят за нашите деца“, вярва Лилова.
 

инициативата
БГНЕС



Всеки ден си задаваме въпросите защо да не ни се случва повече добро, защо трябва да се разделяме, да се противопоставяме. Отговорите на тези въпроси събраха на една маса ДАЗД и Съвета на децата към агенцията. Обедини ги идеята да се разказват повече истории на доброто, такива, които обикновено остават назад в новинарските емисии на телевизиите.
Такива истории за направеното добро имат 11-годишната Гергана, Венцислав Георгиев от Левски и Ванеса от град Банкя, които са само една малка извадка от десетките истории на деца, дошли на заседание на детския парламент в сградата на социалното министерство.
 

инициативата
БГНЕС



Историята на 11-годишната Гергана Григорова е свързана с трагедията на нейна съученичка, която загубила баща си, докато майка й е бременна с второто си дете. Родителите на Гергана се обединили заедно с техни приятели и подсигурили апартамент на изпадналата в труден момент майка, както и финансова помощ.

13-годишният Венцислав Георгиев от град Левски разказа, че малко преди коледните празници е организирано събитие под надслов „Добра надежда“. Идеята е да се направи томбола, базар със сувенири и снимки. Събраната сума от 3500 лева е дарена на онкохематологията в болница „Царица Йоанна“ (ИСУЛ). „Предполагам, че са се зарадвали, нямахме възможност да занесем лично парите. Но се надявам да сме зарадвали поне едно дете“.

Едно добро: Пакети за първа помощ за шест училища в Бургас

Историята, която избра да разкаже Ванеса се е случила тази година в 78 училище „Христо Смирненски“ в град Банкя. Герой в историята е Криси.

„Началото на учебната година за нас е празник, но ние го възприехме като подкрепа за наш съученик и съгражданин Криси, който е на 11 години. Той има здравословни проблеми и е хиперактивен, не може да говори, а интелектуалното му развитие е като на малко дете. За съжаление, към него в друго училище е подходено лошо“, сподели Ванеса.

Малкият Криси се нуждае от операция със стволови клетки. За това неговите съученици заедно с учителите са решили да съберат пари. Поставена е кутия на входа на училището и всеки е давал колкото може. В крайна сметка са събрани 3500 лева.

Кметът Стефан Радев: Доброто партньорство между учители, родители и общественост са важни за образованието


„Той всъщност се нуждае от две операции, като едната от тях само струва 18 000 евро. Не се знае дали първата операция ще свърши работа, но това е надежда. Неговите родители нямат финансова възможност и разчитат на дарения. Криси наистина се нуждае от помощ, той няма възможност да се развива като нас здравите деца. Ние трябва да ценим това, което имаме“, сподели през Ванеса.
БГНЕС