Д-р Шарков: Няма основание за паника, всички мерки са взети
Д-р Шарков: Няма основание за паника, всички мерки са взети / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Шарков: Няма основание за паника, всички мерки са взети
76454
Д-р Шарков: Няма основание за паника, всички мерки са взети
  • Д-р Шарков: Няма основание за паника, всички мерки са взети

Пациентът, който бе приет във Военномедицинска академия (ВМА) със съмнения за Ебола, е прегледан и е преценен като случай, който подлежи на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Всички мерки са взети и на този етап няма място за паника. Това заяви пред Дарик заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

„Той е единствено с висока температура, няма друга симптоматика, която би могла да ни притесни в по-голяма степен, но предвид това, че все пак е бил в последния месец в Сиера Леоне ние предприехме всички мерки, даже и повече от тези, които са предписани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Пациентът вече е настанен във Военномедицинска академия, изолиран е", обясни д-р Шарков.

Установени са, благодарение на здравните власти и Столичната районна здравна инспекция, всички лица, с които той е бил в контакт през тези 18 дни, през които е бил в България. Тези хора също са под наблюдение.

„Те са изолирани на едно място, без това да е необходимо, защото при тях няма абсолютно никаква симптоматика. Но всички тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултата от вирусологичното изследване, като можем да кажем вече, че изследването се прави в момента и резултатът ще бъде готов в късните часове на тази нощ, защото е необходимо технологично време за него", допълни зам.-министърът.

По думите му в момента се говори за хипотези и предположения:

„Говорим за малко натегнато напрежение, защото все пак това е една болна тема и чуваме всеки ден за такива хора, които са се разболели по целия свят и в крайна сметка в Министерство на здравеопазването функционира щаб, целият кабинет на министъра и самият той сме тук и сме в постоянен контакт и с Районната здравна инспекция, с Военномедицинска академия, с болница "Токуда", с Националния център по заразни и паразитни болести. Ръководният екип на Националния център е във вирусологичната лаборатория и очакваме резултатите от изследването. В секундата, когато го получим, ще информираме всички български граждани чрез вас", каза още д-р Шарков.

Според него няма основание за паника в момента:

„Това е заболяване, което не се предава по въздушно-капков път. Трябва да има пряк телесен контакт, през телесни течности, за да има заразяване. Пациентът няма и другите симптоми, единствено е високата температура и мястото, от където идва. Всички мерки са взети и се надявам сутринта да бъдем съвсем спокойни", каза още зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.