Д-р Гелев: Линейката е пристигнала за 8 минути след приемане на сигнала
Д-р Гелев: Линейката е пристигнала за 8 минути след приемане на сигнала / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Гелев: Линейката е пристигнала за 8 минути след приемане на сигнала
68479
Д-р Гелев: Линейката е пристигнала за 8 минути след приемане на сигнала
  • Д-р Гелев: Линейката е пристигнала за 8 минути след приемане на сигнала

8 минути са били нужни на екипа на бърза помощ да измине разстоянието от столичния Център за спешна медицинска помощ до хотел „Хилтън”, където вчера сутринта медиците заварили починало дете. Това съобщи пред Дарик директорът на Спешната помощ в София д-р Георги Гелев, като уточни, че момиченцето, което при подаването на сигнала до бърза помощ било представено като 2-годишно, вероятно е починало още преди линейката да е потеглила към мястото на инцидента. Причината за трагичната смърт обаче все още остава неясна.

Спешното обаждане е отчетено в 7,29 в неделя сутринта, посочи директорът на спешната помощ д-р Георги Гелев. „Веднага конферентна връзка, ние го приемаме. Много спешно звучи сигнала – дете, 2-годишно, го подават със сърдечен порок спряло да диша. Това е най-високата спешност при нас. На секундата го продиктуваме, имаме свободна линейка, с хубаво оборудване, с опитен лекар, който тръгва веднага. Това е нормалното време - долу от Сточна гара, сутринта рано в неделя, въпреки че са свободни пътищата има километри, които трябва да се минат. Тръгваме в 7.31 ч. и в 7.39 ч. е пред „Хилтън”, където един доцент му прави реанимационни мероприятия с оглед съживяване. Но ние го заварваме мъртво, може би е починало и преди това”, обясни д-р Гелев.

След като бъде направена аутопсия, ще се установи причината за смъртта на малчугана, допълни още д-р Гелев. „Линейката е била 100% оборудвана по всички изисквания и закони с медицинска техника”, категоричен е той.