Мина вече една година откакто Васил Божков ни заплаши с убийство – на 12 юни 2019 г. Все още сме живи. Страх ме е, естествено: за моя живот,за семейството. Ако се случи нещо с мене, всички останали свидетели по делото и те ще се уплашат. Това заяви в „Неделята на NOVA” Цветомир Найденов, шефът на Efbet и бивш съдружник на укриващия се в ОАЕ хазартен бос.

„Човек с много пари, с 18 обвинения и досъдебни производства - досега не си спомням такъв престъпник с толкова пари. Недоказано е за съда, но аз съм убеден, че истината е такава“, категоричен бе Цветомир Найденов, който добави, че няма свой личен самолет.

"Като си плащаш всички данъци, няма как да си купиш самолет, като Божков. Аз имам 12 ревизии, минаха още 10, вероятно някои са поръчани от Васил Божков. Аз нямам нито лев в чужбина, всичко ми е тук. Данъците съм си платил тук, подкрепям българския спорт.

На въпрос на водещата Мая Костадинова защо не е сигнализирал през годините, в които е бил съдружник на Васил Божков, Цветомир Найденов каза: „Първо, за тези години никъде не съм викан на разпит да ме попитат – какво знам и какво не знам.

Второ, виждате какво става сега, като подадох сигналите. Такъв съм бил, онакъв съм бил. Това никога не ми е минавало през акъла - да се занимавам с тези неща. Нито съм искал известност, нито стрес за семейството ми. Аз съм говорил с жертвите на г-н Божков, тях ги е страх, роднините на поръчъните от него лица – и тях ги е страх, и продължава да ги е страх. Чувал съм тези неща, дойде ми до главата, когато мен ме заплашиха с убийство. И реших да не остана само някакви инициали“, продължи Найденов.

По повод подготвения от Валери Симеонов законопроект за игралните зали, Цветомир Найденов призна, че не е запознат с текстовете. Но бе категоричен, че ако НС гласува предложенията и спаднат приходите на хазартните оператори, вероятно ще намали парите, които дава за спортно спонсорство в България.

„Аз никога не съм участвал в лобиране за законодателството в хазарта, това са първите законопроекти, които не са лобирани, инициирани от обвиняемия Васил Крумов Божков – за пръв път от 27 години.

Даже не зная по каква линия се движат тези неща. Нека да видим финалното решение на НС, и ние, като нормални организатори на хазартни игри, ще се съобразим.

За Васил Божков – случвало се е да лобира. Разказал съм всичко в Специализираната прокуратура.

Със сигурност, ако хазартът няма приходи, няма да има пари за спонсорства. Лично аз ще си огранича спонсорствата в спорта и ще реагирам по някакъв начин, ако това се случи. Но, честно казано, не съм се запознавал с двата законопроекта. Ще изчакам да видя какво ще се гласува в Народното събрание“, увери Цветомир Найденов.

За евентуално обединение на ЦСКА 1948, чийто спонсор е, с ЦСКА-София, цесекарят предположи: "Ако феновете решат, но те не решават. Засега. Каквото решат феновете. Аз не водя разговори, други фенове, ако водят – аз нямам информация".

Цветомир Найденов изрично припомни по какво се различават двата клуба с еднаквите инициали: "Едното ЦСКА е преименуваният Литекс (ЦСКА-София - бел. ред.), другият е нов клуб, тръгнал от жълтите павета на София от най-ниското стъпало на футбола. Всеки да си избира какво да подкрепя – цесекарите имат две опции и конкуренция".