/ БГНЕС
Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Кралство Холандия Берендина Мария Тен Тъшър откриха цветна мозайка, изобразяваща логото на българското председателство.
 
Тя е разположена пред вход А6 на Националния дворец на културата (НДК), откъдето в сградата влизат официалните лица по време на заседанията, водени в България.
 
Идеята е на холандското посолство и е подкрепена от Столичната община. За реализацията ѝ са използвани 38 000 луковици лалета и мускари, а дизайнер на мозайката е Ян Хулдемонд.

мозайка НДК
БГНЕС

Цветята бяха посадени през миналия октомври.
 
Цветята са венецът, който символизира, надявам се, успешното председателство, посочи министър Павлова. Тя отбеляза, че през първите три месеца е свършена много работа в нелесни дебати. Пред нас са още три месеца предизвикателства, надявам се и те да минат в духа на партньорството, което се е получило досега, посочи министърът.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че има чудесно партньорство между София и Амстердам и допълни, че ще разчитат и в бъдеще на партньорската подкрепа от Холандия. По думите на Фандъкова освен тази мозайка, с тяхна помощ са създадени цветни фигури по целия път от летището до резиденция "Бояна".

мозайка НДК
БГНЕС

мозайка НДК
БГНЕС

София е един от малкото европейски столици, които имат толкова много цветя не само в парковете и градините, но и по улиците и булевардите, каза тя. Ние, може би, имаме повече холандски лалета на пролет, отколкото самият Амстердам.
 
В изказването си посланик Тъшър наблегна на добрите взаимоотношения между двете страни, особено в периода на подготовка на българското председателство. Тя отбеляза, че специалистът подготвил мозайката е работил в една от най-големите градини, станала символ на холандското лале - Keukenhof.

мозайка НДК
БГНЕС

БТА