Цветанов е знаел за тефтерчето на Цар Киро, твърди министър Йовчев
Цветанов е знаел за тефтерчето на Цар Киро, твърди министър Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е знаел за откритото тефтерче на Цар Киро. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Цветанов заяви, че е научил за тефтерчето тези дни от медиите. Помолен да коментира това Цветлин Йовчев заяви в парламента: „За разлика от него, аз винаги говоря с факти. Тези факти са документирани. За мен има значение дали това, което казвам, е истина или не. Конкретно него не бих се наел да го коментирам, неприятно ми е. Извинявайте много, но човек, който обвини журналисти, че работят за организираната престъпност, без да има основание за това, както се разбра в последствие; човек, който обвини съдиите и цялата съдебна система, че обслужва организираната престъпност, без да успее да мотивира това; човек, който набеди от трибуната на Народното събрание български лекари и ги обвини за убийци и се оказа, че няма основание за това; човек, който клевети безобразно страната си в чужбина, искате да го коментирам ли? Не бих го направил".

Вътрешният министър добави, че все още се извършва проверка: „Да, знаел е. Аз не знам защо и откъде в момента е дошло твърдението, че това тефтерче се свързва с Кирил Рашков. Към момента това не е установено. Никой не може да каже дали това е автентично или не. Малко са странни обстоятелствата на движението на, не знам как да го нарека, защото това не може да е документ, въпросният тефтер между институциите. Странен е начинът. Не всичко мога да споделя пред вас, защото част от тези неща, които са в хода на проверката, са класифицирана информация. Но ако някой има съмнения, че това, което казвам, не отговаря на истината, може да повдигне въпроса например във Вътрешната комисия, ще излязат интересни неща", каза още Йовчев, цитиран от агенция „Фокус".

Ново скандално тефтерче с имена на политици и митничари излезе на бял свят преди дни. Твърди се, че то е на Кирил Рашков - Цар Киро.

На няколко страници, за които се твърди, че са копие на истински, се виждат записани имена, а срещу тях определени суми в левове.

От написаното в него става ясно, че този, който го е писал, е отделял пари за фалшиви етикети за алкохол, плащал е подаръци, аванси и заплата на хора, с които е работил, като дори са посочени имена и телефони.

Кирил Рашков отрече тефтерчето да е автентично. Той твърди, че става въпрос за политическа атака на хора от ГЕРБ, които са го вкарали в затвора, без той да е виновен.