Цветан Цветанов призова Галеви да се предадат
Цветан Цветанов призова Галеви да се предадат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Братя Галеви са обявени за общодържавно издирване
53190
Братя Галеви са обявени за общодържавно издирване
  • Братя Галеви са обявени за общодържавно издирване

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, са обявени за общодържавно издирване, съобщиха от полицията. Окръжният прокурор Камен Пешев е изпратил искане до Областната дирекция на МВР в Кюстендил за издирването им.

Те не са били открити от областно звено „Охрана" и присъдите са били върнати в Окръжна прокуратура. Информирани са и контролно-пропускателните пунктове по границата, заяви Пешев. Вътрешният министър Цветан Цветанов каза в Кюстендил, че до момента няма данни Братя Галеви да са напуснали страната, но не изключи тази възможност.

„В много от случаите лица, които минават на първа, втора и трета инстанция, след произнасянето на последната инстанция, се откриват много по-трудно. Контактите, които имаме с Интерпол, Европол и Шенгенската информационна система, ни дават възможност да бъдат задържани. Няма как да задържаме лицата преди съдът да се е произнесъл на последна инстанция. В момента, в който ни се разпореди, тогава действаме. Иначе биха ни обвинили в полицейщина", коментира вътрешният министър.

Министър Цветанов каза, че се надява Братя Галеви да се предадат сами. Той коментира и решението да изтърпяват присъдата си в затворническото общежитие в Самораново с думите: „Това не го решава министърът на вътрешните работи. Това е решение, с което единствено можем да се съобразяваме".

По-рано говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова заяви, че няма информация в затворническото общежитие в Самораново да е правен специален ремонт заради Христов и Галев. „Те са лица, които следва да изтърпят присъди, наложени им от българския съд, за извършени от тях престъпления", обобщи тя.

Пет години лишаване от свобода за Пламен Галев и четири години за Ангел Христов постанови Върховният касационен съд. Съдът определя затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода".

Междувременно в социалната мрежа Twitter излезе съобщение от името на Пламен Галев, в което се казва: "Цветанов, гледай си работата. Няма да се предадем. Венсеремос!", съобщава БГНЕС. Веднага посланието беше публикувано във Facebook и започна неговото разпространение чрез потребителите там. Според специалисти съобщението е изпратено от фалшив профил в социалната мрежа, каквито често се срещат във виртуалното пространство.

Други новини от Кюстендил