След дълъг период на понижение в двуседмичната заболеваемост, днес тя отново тръгна нагоре. Това показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

14-дневната заболеваемост в петък е 345.49 на 100 хиляди души, при 336.58 на 100 хиляди за предходния ден. 

Преобладаващия цвят на картата по този показател е червеният /под 500 заразени на 100 хиляди души/. 

коронавирус карта таблица
НЦЗПБ

Само една от всички 270 анализирани проби на COVID-19 не е отчела варианта Омикрон, а Делта. Останалите 269 проби са с Омикрон или подвариантите му, показва още справка в НЦЗПБ. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 04.02-01.03.2022 г. и са изпратени от 27 различни лечебни заведения от 18 области на страната

коронавирус карта таблица
НЦЗПБ

Без промяна остава картата на епидемичната обстановка по региони. Четири от петте региона в нея са в зеления Етап 1. Само североизточният регион се задържа в жълтия Етап 2

коронавирус
coronavirus.bg


 

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

таблица етапи мерки план
Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време