Цонев: Не очаквам президентско вето върху Закона за отбраната
Цонев: Не очаквам президентско вето върху Закона за отбраната / Sofia Photo Agency

"Не очаквам президентско вето върху Закона за отбраната", заяви в Перник министърът на отбраната Николай Цонев в коментар на критиките на президента Георги Първанов на предложените проекторазпоредби, ограничаващи правомощията му на главнокомандващ Българската армия. От две седмици проектозаконът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството. „Ще приема с доверие и признателност всички препоръки по документа. Това е закон с национално значение и ако получи широка обществена подкрепа, не очаквам президентът да се намеси”, каза още министърът по повод заканите за възбрана върху някои от текстове в проекта.

Според Цонев с промените се цели командните функции на армията да бъдат поети от щаба на обраната, а не да се изпълняват от политическото ръководство на министерството. Той обяви, че има оттеглени рапорти за напускане от военнослужещи и че една от причините е именно новият проектозакон.

Николай Цонев откри учебната година в Професионалната техническа гимназия „Юрий Гагарин” в Перник. Посети и Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски”, която е завършил преди 34 години.